Grčka je spremna da pomaže razne forme saradnje Kosova i Srbije, poručio je u Prištini zamjenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas.

Drucas je, nakon Beograda, otputovao u Prištinu gdje se sastao sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem i predsjednikom Fatmirom Sejdiuom.

"Vjerujemo da Grčka ima posebnu ulogu u razgovorima Prištine i Beograda", rekao je Drucas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom.

"Mi smo dio regiona i mislimo da možemo da odigramo ovu ulogu, naravno uzimajući u obzir i poslijedice i odgovornosti", izjavio je Dimitris Drucas.

Upitan o mogućnosti da Grčka prizna Kosovo poslije mišljenja Međunarodnog Suda pravde, Drucas je rekao da svaka država samostalno odlučuje o tome.

"Najvažnije je da se radi na integraciji zapadnog Balkana u Evropsku uniju", rekao je zamjenik grčkog ministra i naveo da Grčka želi da pomogne u ostvarenju tog cilja.

Premijer Kosova Hashim Thaçi ponovio je stav da se sa Srbijom može razgovarati, ali ne o "unutrašnjim pitanjima Kosova".

"Očekujemo međudržavnu saradnju sa Srbijom, ali ni u kakvim okolnostima neće biti razgovora o unutrašnjim pitanjima Kosova", rekao je Thaçi i naveo da je Kosovo nezavisna i suverena država.

Thaçi je rekao i da Kosovo želi da doprinese stabilnosti regiona. Govoreći o saradnji sa Grčkom, kosovski premijer je rekao da postoji saradnja u mnogim oblastima.

"Imamo bilateralnu saradnju u mnogim oblastima koja daje rezultate i za konsolidaciju Kosova. Razgovarali smo o temama bilateralnog interesa, ali i o regionalnoj saradnji u duhu evropskih integracija", rekao je Thaçi.

Tokom posjete Prištini, Drucas se sastao i sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.