Indeks medijske slobode

Kosovo je uvršteno u grupu zemalja u kojima je medijsko okruženje "problematično". Nalazi se na 75. mjestu, 19 mjesta niže u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo na 56. mjestu.

U izvještaju se navodi se da su napadi na novinare pojačani u vrijeme političkih tenzija između Kosova i Srbije, čime se pogoršala njihova bezbjednost.

Kosovo je ove godine za čak 19 mjesta palo prema najpoznatijem indeksu medijskih sloboda, Srbija dodatno pala za 7 mesta.

Kosovo je sada na 75. mestu, u trećoj grupi. Prošle godine bilo je na 56., kada je svoju poziciju popravilo za pet mjesta u odnosu na 2022, kada je bilo na 61.

U ovoj trećoj grupi, nalazi se i Hrvatska na 48., Bosna i Hercegovina na 81., ali i Sjedinjene Države na 55. mjestu.

Srbija je u četvrtoj grupi zemalja sa indeksom 98, nakon što je pala sa prošlogodišnjeg 91. mjesta. Iza nje je Albanija za jedno mjesto – na 99., koja je u odnosu na 2023. pala za tri mjesta (96).

U petoj grupi je Rusija na 162. mjestu. Na posljednjem – 180. je Eritreja.

U prvoj grupi osam zemalja, tradicionalno prva mjesta zauzimaju skandinavske zemlje uz još nekoliko drugih. Niz od prvih pet zemalja slobode štampe – Norveška, Danska, Švedska, ‘kvari’ Holandija na četvrtom, a za njom slijedi Finska.

Što se tiče zemalja u regionu, one imaju znatno bolji indeks, smestivši se u drugu grupu. Najbolje stoji Sjeverna Makedonija na 36., potom Crna Gora na 40., i Slovenija na 42.

Sjeverna Makedonija je napredovala za dva mjesta ove godine u odnosu na prošlu (38.) dok je Slovenija popravila poziciju za 8 mjesta (50).

Bosna i Hercegovina ove godine pala je za 17 mjesta (64).

Organizacija "Reporteri bez granica" izražava zabrinutost za stanje slobode medija u svijetu, koju, prema njenom mišljenju, ugrožavaju oni koji bi trebalo da joj budu garanti, političke vlasti.