Uprkos velikom protivljenju stalnih članica Vijeća sigurnosti negativnom mišljenju jednog broja zemalja, a posebno Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD na tekst srpske rezolucije kojim se traži „dijalog” o svim „otvorenim pitanjima” u vezi sa Kosovom, Srbija je juče podnjela svoj prijedlog rezolucije u Ujedinjenim nacijama.

Kako piše beogradski „Blic”, Velika Britanija je izričito nekoliko puta zahtjevala da se ne podnosi ovakav tekst rezolucije. Nemačka, Francuska i SAD su rekle da je neprihvatljivo da se u tekstu rezolucije pominje „jednostrana secesija” i zaključuju da ona „ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja”.

- Za najjače zemlje EU i SAD neprihvatljivo je da se na bilo koji način u rezoluciji dovodi u pitanje status Kosova. Što se tiče srpske rezolucije, smatraju da je zahtev da se razgovara „o svim otvorenim pitanjima” uvod u pregovore o statusu, jer je upravo „status” otvoreno pitanje za Beograd. Takođe, ove zemlje insistiraju na tome da se u tekst nedvosmisleno unese da se traže tehnički pregovori između Beograda i Prištine - kaže diplomatski izvor „Blica”.

Kako saznajemo od izvora u srpskom državnom vrhu, piše Blic, Srbija je požurila da preda svoju rezoluciju zbog važnih proceduralnih pravila u UN. Naime, pravilo je da Generalna skupština UN razmatra predloge po redosledu kojim su predati. Ukoliko se usvoji prva rezolucija, sve druge predložene se momentalno, bez razmatranja, odbacuju. Zato je Srbija ušla u trku sa drugim zemljama, imajući informaciju da su druge rezolucije već pripremljene.

Dosadašnji pregovori sa Briselom o zajedničkoj rezoluciji nisu dali nikakvih rezultata. Brisel čak ne želi da pruži garancije ni za skori „prolaz” srpske kandidature u slučaju fleksibilnijeg stava Beograda, kao ni garancije za sjever Kosova.

Kosovski premijer Hashim Thaçi izjavio je da će Kosovo biti potpuno spremno za zasedanje Generalne skupštine UN ako na njemu bude bilo pokrenuto kosovsko pitanje. Thaçi je na sjednici vlade u Prištini kazao i da na zasedanju UN očekuje isti ishod kao i prilikom razmatranja i saopštavanja mišljenja u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.