Šef diplomatije Kosova Skender Hyseni razgovarao je u Njujorku s izaslanicima država akreditovanih u UN koje nisu priznale Kosovo i pozvao ih da to učine.

Hyseni boravi u Njujorku sklopu sistematskog plana koji ima za cilj da poveća broj priznanja Kosova, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova Kosova.

Hyseni je, kako je saopštio, objašnjavao svojim sagovornicima značenje i važnost savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

On je rekao da odluka, "koja je po svim tačkama u korist Kosova", ne ostavlja prostora za bilo kakvu sumnju ili višeznačnost.

Hyseni je naveo da se Sud u Hagu izjasnio da Rezolucija 1244 ne sadrži nikakvu zabranu za proglašenje Deklaracije o nezavisnosti i "na taj način potvrđeno je pravo Kosova na državnost".

Hyseni rekao je da je sada došlo vrijeme da one zemlje koje su čekale mišljenje Međunarodnog suda pravde sada krenu u pravcu formalnog priznavanja Kosova.

On je, kako je saopšteno, dobio uvjeravanja od svih diplomatskih predstavnika sa kojima je razgovarao da će njegov zahtjev preneti najvišim nadlježnim vlastima u svojim zemljama i da će taj zahtjev biti razmotren.

Thaçi: Kosovo spremno za zasjedanje UN

Premijer Hashim Thaçi izjavio je da će Kosovo biti potpuno spremno za zasjedanje Generalne skupštine UN-a, ako na njemu bude bilo pokrenuto kosovsko pitanje.

Thaçi je na sjednici vlade u Prištini kazao i da na zasjedanju UN-a očekuje isti ishod kao i prilikom razmatranja i saopštavanja mišljenja u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

On je rekao i da očekuje nova priznanja Kosova i da vlastima iz Prištine preostaje organizovanje rada suda u sjevernom dijelu Mitrovice i formiranje opštine u tom dijelu grada.