Sjever Kosova ovih dana je u žiži javnosti, ali ne zbog etničkih tenzija, već zbog kontradiktornih izjava o načinu na koji Priština namjerava da riješi ovo pitanje.

Mediji u Prištini, a potom i u Beogradu citirali su ambasadora SAD na Kosovu Christophera Della, tumačeći njegove riječi kao mogućnost autonomije za sjever Kosova.

Kako je preneto, Dell je rekao da je premijer Kosova Hashim Thaçi spreman da na kreativan način razmotri načine pod kojima bi se poštovala specijalna priroda sjevera Kosova - što je protumačeno kao autonomija.

Ambasador Dell je odmah demantovao ove izvještaje, objasnivši da je on samo odao priznanje Thaçiju na njegovoj blagonaklonosti i kreativnom razmišljanju o stanju na sjeveru Kosova, ali da nije bilo riječi o autonomiji.

Odmah nakon ovog, dnevnik "Blic" preneo je izjavu Dukagjina Goranija, savjetnika kosovskog premijera, u kojoj su Goraniju pripisane riječi da je specijalni status jedna od solucija u širokom dijapazonu rješenja koje kosovska vlada razmatra za sjever Kosova.

Poput Della, i Gorani je odmah demantovao ovu izjavu.

“Bio sam veoma loše protumačen u dnevniku ‘Blic’ i smatram da je ta vrsta lošeg tumačenja izuzetno zabrinjavajuća za nas ovdje, pošto se radi o namjernom lošem tumačenju moje izjave, u kojoj sam ja rekao da je Vlada Kosova spremna da na vrlo kreativan i na vrlo funkcionalan način razmotri situaciju i mogući budući razvoj srpske zajednice na sjeveru”, rekao je Dukagjin Gorani.

“Ali, to nikako ne može da znači kreiranje nekog vanustavnog specijalnog statusa ili van ustavne autonomije”, naveo je on.

Gorani je objasnio da je decentralizacija okvir u kojem se traži rješenje za sever.

“Ideja funkcionalne decentralizacije bi sama u sebi održavala tu ideju o naročitoj mogućnosti za srpsku zajednicu da sama upravlja svojim životima i svom političkim razvoju”, rekao je Gorani.

“Decentralizacija, kao jedna izuzetno avansirana forma samoupravljanja, ne treba nikako da se pomeša sa konceptom nekog specijalnog statusa”, naveo je on.

Na samom sjeveru, inače, KFOR je danas okončao dvodnevnu vežbu sa policijskim i snagama Eulexa.

Cilj vežbe, kako je saopšteno, bio je familijarizacija trupa sa terenom.