Bivši komandant Kfora Xavier Bout de Marnhac naslediće 15. oktobra na čelu Misije EU na Kosovu Ivesa de Kermabona, saopštio je Eulex.

Odluku je danas donio Komitet EU za politiku i bezbjednost na preporuku visoke predstavnice EU za politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Visoka predstavnica Ashton je tim povodom navela da De Marnhac ima liderske kvalitete potrebne za sprovođenje velikih operacija u oblasti vladavine zakona u složenom okruženju i da će uživati njenu punu podršku.

"Njegovo iskustvo u rukovođenju krizom i poznavanje situacije na terenu daju odgovarajuću pozadinu za vođenje Eulexa u predstojećem periodu u kojem će se misija suočiti sa znatnim izazovima dok nastavlja da ispunjava svoj osnovni mandat na Kosovu", navela je Ashton.

Penzionisani general De Marnhac (59) je bio komandant Kfora 2007 i 2008. godine.

Završio je francusku vojnu akademiju San Sir, a usavršavao se na američkom komandno-generalštabnom koledžu u Fort Levenvortu u Kanzasu i na Generalštabnoj akademiji i Institutu nacionalne odbrane u Parizu.

Prije i poslije mandata na Kosovu bio je na različitim rukovodećim položajima u francuskoj vojsci, a boravio je i u misijama na Balkanu, Bliskom istoku, u centralnoj Aziji i Africi.

Penzionisan je ove godine na položaju komandanta francuske vojne oblasti jugoistok, sa sedištem u Lionu.