Na savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda u Hagu da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo iz regiona stižu prve reakcije.

Analitičari iz Hrvatske kažu kako se radi o velikoj pobjedi Prištine, nakon koje će uslijediti novi talas priznanja Kosova.

"Na srednji rok to će – nadam se – olakšati nekome u Srbiji, nadam se već predsjedniku Tadiću, odluku da pregrize i kaže u javnosti da se realnosti u Srbiji moraju prihvaćati,“ rekao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Moguće posledice ove odluke po stabilnost regije u najvećoj meri zavise od ponašanja službenog Beograda, kaže dugogodišnji spoljnopolitički savetnik bivšeg hrvatskog predsednika Stipe Mesića, Tomislav Jakić.

Za sada u Makedoniji nema zvaničnih reakcija o mišljenju Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Treba negovati dobrosusedske odnose sa Srbijom, ali Makedonija prvenstveno treba braniti svoje interese, koji ne počinju samo od dobrosusedskih odnosa, nego i od unutrašnjeg mira i harmonije, pa je u tom kontekstu Makedonija i priznala nezavisnost Kosova, kažu eksperti.