Podpredsjednik SAD Jozef Biden izjavio je da je nezavisnost Kosova nepovratna i da su pred Kosovom napredak u ekonomskim i integrativnim procesima.

U razgovoru s premijerom Kosova Hashimom Thaçijem, Biden je rekao da američka administracija visoko cijeni opredjeljenje vlade Kosova za vladavinu prava.

On je dao garancije kosovskom premijeru da se teritorijalni integritet Kosova ne može dovesti u pitanje i da se pravo i zakon moraju uspostaviti na cijeloj teritoriji Kosova.

Potpredsjednik SAD je rekao da je budućnost Kosova sigurna u NATO i EU.

Kako se navodi u saopštenju, u razgovoru je bilo riječi o aktuelnim političkim kretanjima na Kosovu, ekonomskim procesima i ostvarivanju emokratskih standarda.

Thaçi je izrazio uvjerenje da će nakon objavljivanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde početi novi talas priznanja Kosova, čime će biti potvrđeno da je nezavisnost Kosova doprinjela miru, stabilnosti i razvoju cijelog regiona.

Tokom višednevnog boravka u SAD premijer Thaçi se susreo i s visokim zvaničnicima Stejt departmenta i Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.