Dok se sa nestrpljenjem i neizvesnošću iščekuje da Međunarodni sud pravde u Hagu u četvrtak 22. jula saopšti savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, građani imaju različita očekivanja.

Među građanima Kosova dvostruka su očekivanja od savjetodavnog mišljenja o legalnosti nezavisnosti Kosova. Na jednoj strani su Srbi koji vjeruju da će nakon 22. jula biti povoljnije po njih i Srbiju uopšte. Tako Siniša Lazich i Radmila Trkulja kažu:

“Nadam se da će uspjeti ova inicijativa Srbije i da će Međunarodni sud pravde donijeti odluku u korist Srba, nas Srba koji smo ovdje na Kosovu.

“Za nas Srbe sa Kosova nezavisnost Kosova je neprihvatljiva. Nadamo se da će to Beograd da opovrgne i da će Međunarodni sud pravde donijeti odluku u tom kontekstu”

Na drugoj strani su svi ostali koju veruju da je nezavisnost Kosova “završena priča”.

“Ja vjerujem da će Međunarodni sud pravde samo potvrditi našu slobodu. I ako to nije obavezujuće, biće to vodič za naće pravo” – smatra Sulejamn Gashi. 

“22. jula biće objavljena odluka u korist Republike Kosova. Nakon toga Kosovo treba da se rezvija ekonomski. Za kratko vrijeme očekujem da nas prizna najmanje još 70-ak zemalja. Vjeruejm da ćemo brzo postati članica EU i dobijemo pristup Međunarodnom fondu i Svjetskoj banci “ ocjenjuje Ramadan Karsniqi. 

Ćerim Barjami smatra da bilo šta da kaže Međunarodni sud pravde neće biti od velikog uticaja za Bošnjake.

“Missljenja sam da većina našeg naroda na Kosovu je svijesna nezavisnosti Kosova i nepovratnog procesa državnog suvereniteta Republike Kosova. Smatram da Bošnjaci Kosova imaju mnogo prećih problema”

Sličnog je ubeđenja i Turhan Hoxha

“Kosovari znaju da imaju nezavisnu državu u kojioj zajedno žive pripadnici svih ovdašnjih zajednica. Tako će biti i poslije 22. jula”.

Skupština Kosova je 17. ferbruara 2008. proglasila nezavisnost Kosova koju je do sada priznalo 69 zemalja. Među njima SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija…

DW, Refki Alija