Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Tajković (SPOT) i kandidat za gradonačenika Gračanice izjavio je danas da Srbi treba da izađu na glasanje na predstojećim kosovskim izborima, a kao najvažniji razlog učestvovanja na izborima haveo je preuzimanje lokalne samouprave preko kojih Srbi mogu da utiču na realne živote na Kosovu.

“Moramo uzeti lokalnu samoupravu u svoje ruke. Ona može da nam pomogne da rešavamo mnoga pitanja, da uslovno rečeno kontrolišemo ovu teritoriju i da ovde uspostavimo svoju vlast”.

Prema njemu, ta srpska opština treba da obezbedi normalne odnose, razvoj i dobre komšijske odnose sa ljudima kraj kojih živi.

Trajković je ovo rekao na debati o temi “Da li treba ili ne, izlaziti na izbore”, koja je održana između predstavnika kosovskih Srba i međunarodne zajednice u Medija centru u Čaglavici, nadomak Prištine.

Nasuprot Trajkoviću, Dragan Velić iz Srpskog nacionalnog veća ( SNV) je protiv izlazka na izbore, jer kako kaže, ne postoje ni uslovi za to, a ni dobra namera institucija da Srbima dozvole da na jedan dobar način organizuju svoju lokalnu samoupravu.

“Znamo da je najveći problem statusno pitanje, međunarodna i albanska zajednica su mogle istinski do sada da pokažu Srbima da žele da im omoguće stvaranje tih novih opština, ali to do sada nije učinjeno”.

Govoreći o raznim pozivima na bojkot izbora Slobodan Petrović iz Samostalno liberalne stranke (SLS) je kazao da takve pozive upućuju samo oni koji žive van realnosti života na Kosovu.

“Takve pozive upućuju samo oni koji ne shvataju koliko su ovi izbori bitni kosovskim Srbima”.

Srbi nemaju alternativu

Slaviša Petković iz Srpske demokratske stranke (SDS) takođe smatra da Srbi danas nemaju alternativu i da izbore moraju da prihvate, jer je jedini dokument koji im je uopšte ponuđen Ahtisarijev plan.

Na debati je demantovana informacija od pre nekoliko dana o odustanku Crnogoraca od ovih izbora.

Lazar Radulović iz Narodne crnogorske partije je kazao da Crnogorci nisu odustali, da je odustala samo jedna crnogorska partija, što ne znači da su svi odustali.

“Mi nemamo kandidata za gradonačelnika, imamo samo odborničku grupu, ali izaći ćemo i učestvovaćemo na ovim izborima”.

Flečer Barton iz Medjunarodne civilne kancelarije (ICO) je kazao da bi sve zajednice na Kosovu trebalo da shvate da su ovi izbori, kako je rekao, značajna istorijska prilika.

“Decenralizacija je složen proces, ali ona ima vrlo jednostavan cilj, a to je da se vlast i resursi približe ljudima kojima su potrebni i koji će od toga imati koristi. O tome se radi i ovde kada su u pitanju ovi izbori”.

Na debati je bila prisutna i predsednica IOSNV-a Rada Trajković koja je kazala da je i Srpsko nacionalno veće imalo svoju listu, ali da nisu uspeli na vreme da je predaju, što ne znači da neće dati podršku onima koji će raditi za dobrobit srpske zajednice.

Fatmir Sheholli iz NVO 'Kontakt', je na današnjoj debati izneo deo istraživanja koje će biti objavljeno sledeće nedelje. Prema njegovim rečima, istraživanje sprovedeno 3. novembra u Gračanici koje je obuhvatilo 125 ispitanika, od čega su 85% Srbi, 10% Albanci i 5% Romi, pokazuje da će na izbore izaći 28% Srba, 40% njih je neopredeljeno, dok su ostali protiv.

RSE