Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Deger izjavio je da podjela Kosova "nije na dnevnom redu EU", ali da postoje "mnoge ideje" kako riješiti ovo pitanje.

Vensan Deger navodi da se mogu čuti ideje o riješavanju kosovskog pitanja po modelu Njemačke, Italije i Austrije, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Šef delegacije EU u Srbiji dodaje da bi se, pored pomenutih zemalja, mogao primjeniti i model Švedske i Finske, ali da se o podjeli Kosova ne razmišlja.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi kaže da je pristup sa promjenom granica loš ali i da je očekivano izricanje mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o proglašenju nezavisnosti Kosova "uzburkalo duhove, pa se ponovo pokreće tema o podjeli i razmjeni teritorija".

Deger je ponovio da "nijedna zemlja članica nije za podjelu Kosova, jer se boje da bi to imalo negativne posljedice po bezbjednost kao i da bi dovelo do domino efekta u regionu, ali i u svijetu".

"Upravo su to smjernice koje treba da nas vode do dugotrajnog, mirnog i održivog riješenja, za obe strane", naveo je Deger.