Nakon jedanaest godina od rata, Kosovo je danas zemlja sa velikim izazovima ali je isto tako i država koju su priznale 69 zemlje sveta, članica Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, a za sva postignuća najviše je zaslužan narod Kosova, rekao je u petak bivši premijer Velike Britanije Tony Blair okupljenim građanima, ispred Narodnog pozorišta u Prištini.

Blair je na Kosovu dočekan sa najvišim počastima. Drugog dana njegove posete Kosovu, Univerzitet Prištine je Blairu dodelio nagradu Doktor Honoris Causa, a u jutarnjim satima Blair se takođe obratio i poslanicima skupštine Kosova a zatim i građanima u Prištini.

Blair je pred nekoliko stotina građana u centru Prištine kazao da je ono što se desilo pre 11 godina bilo ispravno, da se ne kaje zbog toga i da je hteo videti narod Kosova u svojoj državi. Ali, on poručuje da mora da se nastavi borba za mir.

Građani ispred Narodnog pozorišta gde se obratio Tony Blair“Dugo i teško ste se borili da bi stvorili državu Kosovo, ali pred vama je sada nova borba, a to je borba za mir kako bi nezavisna država Kosovo imala evropsku budućnost, kako bi bila deo EU, i zemlja koja će igrati veliku ulogu u svetu. To je borba za mir, to je vaša destinacija a oni koji su vam pomogli da stvorite državu, vaši prijatelji uključujući i mene, pomoći će vam i u ovome”, kazao je Blair.

Na svečanoj sednici skupštine Kosova, bivši premijer Velike Britanije je rekao da je Kosovo ima evropsku budućnost a nezavisnost je nešto što će ostati.

“Ono što smo uradili kada smo intervenisali na Kosovu, bilo je da damo priliku za jedno novo poglavlje u istoriji Kosova, ali bilo je na vama da ga napišete a to i radite. Nezavisnost Kosova je bila ispravna, to je činjenica a tako će i ostati. Ono što smo uradili uradili smo zato što smo verovali da nepravda prema jednoj osobi je nepravda prema svima. Tako da smo bili u pravu kada smo pomogli oslobađanju Kosova i narodu Kosova”, rekao je Blair.

Kosovo u EU

Govoreći o brojnim izazovima koji su pred Kosovom, Blair je naglasio da sa ispravnim stavom Kosova, ništa nije nemoguće.

“Ono što ste onda radili kako bi stvorili državu Kosovo, to sada morate da radite kako bi izgradili ovu državu. San koji je pred vama je taj da u budućnosti Kosovo bude deo EU, kao jedna ponosna nezavisna država”, kazao je Blair, dodajući da je Kosovo dokazalo da je ono što izgleda nemoguće ipak moguće ostvariti.

Tokom prvog dana posete, Blair se odvojeno sastao sa predsednikom i premijerom Kosova. On je od predsednika Sejdiua dobio Zlatnu medalju slobode koja se, pojasnio je kosovski predsednik, uručuje političkim ličnostima koji su doprinele slobodi i nezavisnosti Kosova.

Sejdiu je svom gostu rekao da je Kosovo stabilna zemlja i da sada, nakon što je uspostavila odnose sa ostalim zemljama u susedstvu spremna je da to uradi i sa Srbijom.

“Sve zemlje koje su priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državau dokazale su stabilnost ove zemlje. Mi apsolutno želimo da imamo dobre odnose i Srbijom i sa srpskim narodom. Između nas postoje mnoga pitanja o kojima bi mogli da razgovaramo, a koja su u interesu suverenih država”, kazao je Sejdiu.

U međuvremenu, premijer Hashim Thaqi je bivšem britanskom premijeru dodelio kopiju Deklaracije o nezavisnosti Kosova. Thaqi je rekao da Tony Blair i Bill Clinton predstavljaju dve ličnosti koje su sada postale deo istorije, slobode i nezavisnosti Kosova.

Ovo je inače druga poseta Kosovu Tony Blaira od završetka rata na Kosovu 1999. godine a prva od kako je Kosovo postalo nezavisno.

RSE