Kombinovano veće sudija, sastavljeno od jednog kosovskog i dvoje EULEX sudija je danas u Okružnom sudu u Prištini donjelo je presudu u takozvanom predmetu Ove Johansen.

Ove Johansen je proglašen krivim zbog zloupotrebe službenog položaja. Ove Johansen je osuđen na dve godine uslovne kazne i naređeno mu je da plati štetu koju je izazvao PTK-u u iznosu od 300.000,00 evra. Zatvorska kazna će se aktivirati u slučaju da on počini drugo krivično delo u narednih tri godine. Ove Johansen je proveo više od godinu dana u sudskom pritvoru.

Tužilaštvo je predstavljao tužilac iz Specijalnog tužilaštva.

Između jula 2002. i marta 2003. godine, Ove Johansen je radio kao de facto menađer Norway Inveset R&O AS kao i ostalih kompanija koje su sarađivale sa „Norway Invest“, koja je za cilj imala stvaranje i implementaciju takozvane digitalne mreže TETRA na Kosovu.

Tokom perioda između januara i marta 2003. godine, Ove Johansen je u gore navedenoj ulozi i u saradnji sa Leme Xhema, Mustaf Neziri, Roger Reynolds i Ronny Sorensen, sa namerom da stekne nezakonitu materijalnu korist za sebe ili na bilo koji naćin za kompaniju Norway Invest, on je bitno doprineo krivičnim delima Leme Xhema, koja je zloupotrebila svoju službenu dužnost kao generalni menađer kompanije PTK izdavanjem nezakonite naredbe za isplatu u iznosu od 300.000,00 evra na bankovni račun kompanije Norway Invest. Ove Johansen je delo sproveo učestvujući u neophodnim preliminarnim razgovorima i izdavanjem računa za tu nezakonitu isplatu kao i naknadnim izdavanjem naknadnog računa označenog na nepostojeću kompaniju „ARTET“. Zbog svojih akcija, Leme Xhema je već osuđena konačnom presudom. Takav transfer je izazvao gubitak od 300.000,00 evra za PTK i doveo do finansijske koristi za korisnike te isplate.

U maju 2008. godine, Okružni sud u Prištini je proglasio krivom Leme Xhema, bivšeg generalnog menađera PTK-a i ona je kažnjena sa tri godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti izdavanjem naloga za izvršavanje nezakonite isplate u iznosu od 300.000,00 evra za Norway Invest.