Bivši premijer Velike Britanije Toni Blair obratio se danas, drugog dana boravka na Kosovu poslanicima na svečanoj sjednici Skupštine Kosova i građanima na platou ispred prištinskog Narodnog pozorišta.

Tokom jučerašnjih susreta sa predsjednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdijuom i Hashimom Thaçijem, Blair je naveo da je najveći izazov pred Kosovom da obezbijedi ekonomske kapacitete koji će zemlji omogućiti mjesto u organizacijama Evropske unije.

"Evropa Kosovu može da ponudi evropsku perspektivu ali i države treba da daju svoj doprinos u tom procesu", rekao je Blair. Prema njegovim rečima, najvažnije je da Kosovo nastavi da napreduje kako bi se obezbijedilo da  evropske ideje postanu realnost.

"Znam da ima mnogo posla kako u procesu priznanja nezavisnosti tako i na polju učlanjenja u međunarodne organizacije. Od mog posljednjeg  boravka na Kosovu uočljiv je veliki napredak zemlje ostvaren zahvaljujući narodu i liderima", kazao je Blair.

Bivši premijer je ponovio da je pitanje nezavisnosti Kosova riješeno. Univerzitet u Prištini će danas bivšeg premijera Blaira proglasiti počasnim doktorom nauka.

Blair će danas posjetiti i Prizren i Peć.