Bivši britanski premijer Tony Blair doputovao je u četvrtak u Prištinu u dvodnevni posjet Kosovu, a ispred zgrade vlade Kosova dočekan je s najvišim državnim počastima.

Blaira je s počasnom postrojbom Sigurnosnih snaga Kosova dočekao kosovski premijer Hashim Thaci na čiji poziv je doputovao na Kosovu.

Blaira na Kosovu zajedno s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom visoko cijene zbog njegove uloge tokom zračnih napada NATO-a na Srbiju kojim je okončan rat na Kosovu u julu 1999.

Blair je na konferenciji za novinare nakon susreta s Thacijem rekao kako je sretan što je stigao u posjet neovisnom Kosovu, te je pozdravio veliki napredak koji je postignut od okončanja sukoba 1999.

Blair će se u petak obratiti zastupnicima Kosovske skupštine, a predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu uručit će mu zlatni orden slobode za njegovu ulogu u zračnim napadima NATO-a kojim je okončan kosovski sukob.

Sveučilište u Prištini će Blaireu dodijeliti počasni doktorat. Posjetit će Prizren i Peć na jugozapadu Kosova, a najavljen je i njegov posjet novoformiranoj općini Gračanica nedaleko od Prištine u kojoj su većina Srbi.