Komandant Kfora Markus Bentler izjavio je da je NATO veoma zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova.

Nema pozitivnog razvoja i pozivamo sve građane da se suzdrže od bilo kakvih nasilnih djela, rekao je Bentler.

On je ocjenio da je neophodno hapšenje osoba odgovornih za eksploziju tokom protesta Srba zbog otvaranja kancelarije Vlade Kosova u sjevernom dijelu Mitrovice, kada je jedna osoba poginula.

Bentler je izjavio da je Kfor bio obavješten o planiranom otvaranju kancelarije Vlade Kosova, ali da međunarodne snage nisu učestvovale u donošenju te odluke.

"Mi nismo dio političkog procesa", naglasio je Bentler.

Što se tiče funkcionisanja paralelnih spskih institucija na sjeveru Kosova, Bentler je rekao da se ne radi o nečem novom, jer su te institucije aktivne od 1999. godine.

"Sa tim ljudima moramo da razgovaramo, jer u suprotnom ne bi razgovarali ni sa kim", izjavio je Bentler.

Kosovski premijer Hashim Thaçi je na sjednici vlade u Prištini zatražio od Beograda da se distancira od podsticanja nasilja na Kosovu.

"Za nas je situacija na sjeveru bila i ostala neprihvatljiva", rekao je Thaçi.

On je izjavio da Priština neće odustati od napora da na sjeveru Kosova počnu da funkcionišu sudovi i carina.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi najavio je da će vladavina prava i red biti uspostavljeni i u Mitrovici, uprkos pokušajima Beograda da, kako je rekao, destabilizuje situaciju na sjeveru.

Srbija pokušava da zaradi političke poene time što će dokazati da Kosovo nije u stanju da uspostavi red i zakon, ocjenio je Rexhepi u intervjuu prištinskom listu.

"Njima je bilo u interesu da se pojačaju tenzije, uoči odluke Međunarodnog suda pravde. Imali smo informacije da su zainteresovani za takvo riješenje i iskoristili su otvaranje Kancelarije za civilne poslove za tako nešto", izjavio je Rexhepi.