Kosovski analitičari ocjenjuju da odbijanje predsjednika Tadića da prizna termin ¨kosovar¨ i uopšte ideju postojanja države Kosova i njenih građana, koji se na Kosovu smatraju kosovarima, je snažna tendencija za podjelu Kosova, koja je sada već eksplicitna.

Analitičar Migjen Kelmendi ističe da trenutna vlast u Beogradu svakim danom sve više skida masku koja teži za evropskim vrednostima, i otkriva da se ustvari radi o nacionalistima za koje je sama evropskih zemalja, osnovana na vrednostima a ne na etničnosti, veliki izazov za nacionaliste kao što je predsednik Tadić.

“Sama činjenica da se ne prihvata termin kosovar, time se i poriče država Kosovo.

Ono što boli Srbiju je država Kosovo, a ne velika Albanija ili etnička Albanija.  Štaviše, zalaganje nacionalnog establišmenta u Beogradu je upravo etnička Albanija, jer bi preko etničke Albanije Srbija konačno uspela da zaukruži svoje ambicije za etničku Srbiju

- da se ujedini sa Republikom Srpskom, da uzme deo Kosova i da izbegne rizik, koji je za njih najveći rizik, a to je postojanje jedne nove države gde sve zajednice žive u miru“, kaže kosovski analitičar Kelmendi.

Nakon što je ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hyseni, u svom izlaganju na sednici SB UN upotrebio termin kosovar, misleći na sve zajednice koje žive na Kosovu, predsednik Srbije Boris Tadić kazao je da ne zna ništa o tom novom nastalom identitetu te da "tzv. kosovara" nema među srpskim stanovnistvom na Kosovu.

Ministar vanjskih poslova, Skender Hyseni je na to odgovorio da se termin kosovar koristi za sve etničke grupe koje žive na Kosovo, te da termin proizilazi od imena države.

I kosovski analitičar Halil Matoshi smatra da sa ovakvim Tadićevim stavom, zvanična politika Beograda želi etničku podelu Kosova.
 
On dodaje da ovakvi stavovi nisu upereni samo protiv Albanaca koji su ratovali za Kosovo, već su orijentisani i protiv sami kosovskih Srba.

“Beograd se sada plaši zato što sve više kosovskih srba prihvata državnost i realnost Kosova i okreće se zvaničnoj Prištini. To ih mnogo više zabrinjava nego ideja o nezavisnosti. Nakon masivnog izlaska na izborima u Partešu, odnosno nakon indikacija da se Srbi okreću Prištini, Beograd se brine da više neće biti ljudi sa kojima može da manipuliše”, kazao je Matoshi.

Matoshi dodaje da sa ovakvom politikom Srbija ne želi da dozvoli da se Kosovo stabilizuje, te ona smatra da će uz manipulaciju kosovskih Srba uspeti da podeli Kosovo, što može ugasiti ideju o državnosti Kosova.

Međutim analitičar Kelmendi navodi da Kosovo može da posluži kao primer Srbiji da je moguće da se država gradi na vrednostima.

“Kosovo ima jedan izlaz, a taj izlazi odnosno cilj je, kao što je rekao predsednik EU Rompay, Evropska Unija. Bilo bi dobro da Kosovo bude primer i za Srbiju u tome da je moguće da se izgradi država na vrednostima a ne na etničnosti.
Ali je moguće i da Kosovo postane uspešno. Imamo suseda koji uspeh Kosova vidi kao svoju tragediju, a oko toga bi trebao kosovski establishment da na neki način pomogne ovom nacionalističkom establishmentu da se suoči sa novom realnošću na Balkanu”, zaključuje Kelmendi.

RSE