Dok je Barack Obama jučer predstavljao svoj projekt reforme zakona o useljeništvu, majka američkog poginulog vojnika u Iraku, inače Meksikanka, tražila je dozvolu da sahrani sina u Arizoni i odgodu njena protjerivanja iz SAD-a. To je od prilike slika sadašnjeg stanja u useljeničkim ilegalnim redovima.

I to je stvarnost koju Obama želi okončati projektom zakona koji bi trebao pomoći da se riješi status gotovo ili preko 11 (ne više od 12) milijuna ilegalnih useljenika u SAD-u.

'Istjerivati iz naše zemlje ugrožene ili zaslužne ljude, ma koliko to bilo pravno opravdano, je toliko promašeno kao zabraniti nadu', rekao je Obama predstavljajući svoju reformu i dodao kako su useljenici od uvijek pomagali izgraditi SAD- kao veliki i prosperitetnu zemlju.

Obama se založio za legalizaciju ljudi izvan zakona jer bi to isto značilo pomlađivanje radne snage u SAD-u.

Međutim, demokrati ne raspolažu s dovoljnim brojem ruku u Senatu kako bi taj zakon prošao glasovanje a i sami nisu baš svi oduševljeni s idejom njihova predsjednika. Za razliku od prilično važe pobjede u sanitarnoj i financijskoj reformi, ova bi za Obamu mogla značiti veliki neuspjeh.

Ali Obama to želi pokušati jer računa na glasove došljaka iz zemalja španjolskog govornog područja. Obama je poentirao svoj govor rekavši da SAD moraju pokazati isto ono srce koje se otvorilo progonjenim Jevrejima uoči i tijekom Drugoga svjetskoga rata.