Nakon eksplozije u kojoj je u petak u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice poginula jedna osoba, a ranjeno 11, Savjet bezbjednosti UN zakazao je hitnu sjednicu za utorak, 6. jula.

U četiri opštine na sjeveru Kosova - Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku danas je Dan žalosti zbog smrti pedijatra Mesuda Džekovića, koji je preminuo od povreda zadobijenih od eksplozije tokom protesta Srba u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Komemoracija povodom smrti Džekovića je održana u Zdravstvenom centru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a sahrana je obavljena u 16.00 časova na mesnom groblju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi izjavio je sinoć da se sumnja da se eksplozivna naprava nalazila među učesnicima protesta u severnoj Mitrovici, javila je TV Kohavision (KTV).

Beograd krivi Feitha

Rexhepi je na sjednici Vlade Kosova rekao da je Međunarodna civilna kancelarija zatražila da se na mjestu gdje je otvorena kancelarija za civilnu registraciju ne postavi tabla sa tekstom Republika Kosova, ali da on to nije prihvatio.

Rexhepi je kazao da nije i neće dozvoliti zatvaranje kancelarije nakon ovog incidenta, kao i da u njoj radi osam službenika.

Nakon sjednice koju je Tadić sazvao, Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije u petak kasno popodne je saopštio da je riječ od terorističkom činu te da objektivnu odgovornost za sve što se dogodilo snosi predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt.

Prema sapštenju, Savjet je, osuđujući "pokušaj otvaranja nelegalne kancelarije privremenih institucija u Mitrovici" i upotrebe nasilnih metoda u tom cilju, događaj ocenio direktnom provokacijom i narušavanjem svih javno izraženih stavova Saveta bezbednosti UN i Evropske unije.

"Podržavajući i sprovodeći današnji pokušaj otvaranja kancelarije privremenih institucija, Piter Fejt je direktno posegnuo za metodama koji su u suprotnosti sa politikom i stavom Evropske unije i snosi objektivnu odgovornost za sve posljedice današnjih tragičnih događaja", navodi se u saopštenju.

Predsjednik i premijer Kosova osudili su u zajedničkom saopštenju eksploziju koja se dogodila u sjevernom dijelu Mitrovice.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu zatražio je od odgovarajućih domaćih i međunarodnih organa da što pre rasvetle ovaj slučaj i da krivci izađu pred lice pravde.