Britanska obaveštajna služba MI5 istražuje da li je bivši agent KGB-a regrutovao svoju ćerku Anu Chapman da radi za rusku tajnu službu dok je živela u Londonu. Chapmanova, koju su zapadni mediji posle hapšenja u SAD prozvali ruska Mata Hari, rekla je svom bivšem mužu Britancu Aleksu Chapmanu (30) da je njen otac Vasilij Kuščenko funkcioner „visokog ranga“ u snagama bezbednosti Rusije.

„Ana mi je rekla da joj se otac nalazi visoko na lestvici KGB-a i da je bio agent u ‘staroj Rusiji’. Kad sam čuo da je uhapšena zbog špijunaže, pošteno govoreći, nisam se mnogo iznenadio“, rekao je Čapman. On je za „Dejli telegraf“ ispričao da se Anom Kuščenko (28) oženio u Moskvi 2002, pet meseci nakon što su se upoznali u jednom noćnom klubu u Londonu. Razveli su se 2006, ali su ostali u stalnom kontaktu.

„Pred kraj našeg braka, ona je postala veoma tajanstvena, odlazila je sama da se vidi sa ’ruskim prijateljima’ i pretpostavljam da je razlog bio taj što je održavala kontakte s ruskom vladom.“

Službenica MI5 razgovarala je s Chapmanom u njegovoj kući u Bornmutu u Dorsetu, u okviru istrage obaveštajne službe o prošlosti atraktivne Ruskinje, optužene za špijunažu u SAD. MI5 pokušava da otkrije da li je Čapmanova, koja je britanska državljanka i ima britanski pasoš, bavila špijunažom u Britaniji i da li je možda regrutovana dok je živela u Engleskoj.

Zapadni mediji preplavljeni intrigantnim detaljima o životu Ane ČapmanČapmanova, koja je zadržala udato prezime, upoznala je muža s ocem na medenom mesecu 2002. u Zimbabveu, gde je Vasilij Kuščenko bio u diplomatskoj službi.

„Pitao sam je šta njen otac radi, a Ana mi je samo rekla da je predstavnik ruske vlade u određenim oblastima upravljanja“, rekao je Chapman.

„Nikome nije verovao. Pitao me je zašto sam izabrao Ruskinju za suprugu i kakvim se biznisom bavim u Rusiji, na šta sam ja uzvratio - nikakvim. Ulivao je strah. Nikada me nije upoznao s drugim Rusima koji su dolazili u kuću i uvek je imao pojačano obezbeđenje. Imao je ’lendrover’ sa zatamnjenim staklima, a po jedna kola su uvek bila parkirana ispred i pozadi kuće.“ Čapmanova se preselila u London 2002, gde je radila čitav niz dobro plaćenih poslova. Kasnije je osnovala svoju internet agenciju za nekretnine, a nakon što se vratila u Rusiju 2006. po okončanju braka, preselila se u SAD 2007, gde je pokrenula onlajn biznis sa nekretninama. Aleks Čapman, sin brokera za osiguranje, koji je proveo detinjstvo na Bermudskim ostrvima, izjavio je da njegova supruga nikada nije volela Amerikance i da joj se nije dopadao njihov naglasak, ali je ipak iznenada 2007. odlučila da se preseli u SAD. „Upoznala je bogatog Amerikanca i u SAD osnovala internet kompaniju za nekretnine“, ispričao je on.

List „Tajms“ tvrdi, da je Chapman prodao priču „Telegrafu“ za četvorocifrenu sumu da bi platio studije.