Premijer Hashim Thaçi izjavio je da, bez obzira na savjetodavno mišljenje MSP-a, Priština neće pristati na nove razgovore o statusu Kosova sa Beogradom.

"Ni u kakvim okolnostima se to nikada neće dogoditi. Mi smo završili skoro tri godine pregovaranja sa Beogradom. Kosovo je nezavisna i suvjerena država i nema povratka nazad", izjavio je Thaçi u intervjuu NIN-u.

Prema njegovim riječima, Priština i Beograd poslije presude Međunarodnog suda pravde mogu razgovarati o tehničkim pitanjima, kao što su kontrola granica, potraga za nestalima, energetska saradnja, povratak arihiva i arheoloških artefakata, ali ne i otpočeti pregovore koji bi na bilo koji način mogli da vrate historiju unazad.

"Očekujem realnu presudu, očekujem presudu koja je u skladu sa realnošću na Kosovu, koja otvara perspektivu Kosova za integrisanje u strukture NATO i koja otvara mogućnost za diskusiju o praktičnim pitanjima sa Srbijom", rekao je Thaçi.

On je izrazio uvjerenje da će Srbija u jednom trenutku biti suočena sa izborom da li da prizna nezavisnost Kosova ili da odustane od integrisanja u EU.

"Mislim da će doći trenutak kada će EU reći Beogradu ili-ili, i Srbija može ostati i bez jednog i bez drugog", ocjenio je Thaçi, i dodao da bi vlasti u Beogradu trebalo da prestanu da budu talac politike Slobodana Miloševića.

"Svako priznanje ima svoj značaj, ali bi priznanje Srbije imalo poseban značaj: zato što imamo gorku prošlost i treba da okončamo mračno poglavlje u odnosima između naše dvije zemlje, i trebalo bi da se fokusiramo na integrisanje u NATO i EU", rekao je Thaçi, i dodao da su mu neki političari iz Beograda nagovestili da će u jednom trenutku takvo priznanje i uslijediti.