Radnici Elektroprivrede Srbije započeli su akciju očitavanja električnih brojila potrošačima na sjeveru Kosova koji od 1999. godine nisu plaćali električnu energiju, dok će prve račune za utrošenu struju građani dobiti 1. decembra.

Sjeverni dio Kosova se već mjesec dana strujom napaja iz Srbije, preko dalekovoda u Novom Pazaru, nakon što je Kosovska elektroenergetska korporacija (KEK) isključila struju sjevernom dijelu Kosova 19. oktobra.

U saopštenju KEK-a, koje je podjeljeno medijima, ističe se da je od naglog opadanja temperature došlo do velikog opterećenja transmisione mreže, što je moglo izazvati ispadanje iz sistema i havarije u podstanici Valač, nadomak Kosovske Mitrovice, ali i šire na Kosovu.

Portparol KEK-a Viktor Buzhala smatra da je ova korporacija jedini licencirani operater za snabdijevanje električnom energijom građana Kosova:

“Intervencija bilo kog drugog operatera na tržistu Kosova, odnosno snabdijevanje električnom energijom od bilo kog drugog operatera, sem KEK-a, predstavlja nelegalnu akciju, jer KEK je jedini licencirani operater za snabdijevanje električnom energijom građana Kosova, kao i za čitanje električnih brojila, za slanje računa za plaćanje električne energije.”

Buzhala za radio Slobodna Evropa kaže da iz humanitarnih razloga, KEK snabdijeva električnom energijom sjeverni dio Kosova šest sati dnevno.

“Mi snadbijevamo taj dio šest sati dnevno i to radimo iz humanitarnih razloga”

Struja se mora naplatiti

Direktor JP Elektroprivrede Srbije (EPS) na Kosovu (Elektro-Kosovo) Radoje Krečković izjavio je da će stanovnici sjevernog Kosova srpskom Javnom preduzeću Elektro-Kosovo plaćati račune za utrošenu struju koju nisu plaćali posljednjih deset godina. On je naveo da je taj korak neizbježan zbog izuzetno teške elektroenergetske situacije:

“Kako ćete da prepoznate čovjeka koji vrši očitavanje? Veoma jednostavno, imaće uniformu EPS-a, imaće i ovlašćenje za kontrolu mjernog mjesta i za očitavanje. Znači, neko ko će se legitimisati imenom, prezimenom i pečatom ovlašćenog lica ko je i šta je. KEK traži retroaktivno plaćanje, za ovih deset godina. Ono što mi hoćemo je nešto drugo. Postoji zakon EPS-a o opštim uslovima za isporuku električne energije. Sve komunalne usluge sa svojim računima imaju neki validni rok i on se vezuje za najviše 24 mjeseca. Znači, EPS nikako neće da zadire u period unazad deset godina.”

Predsjednik Opštine Zvečan Dragiša Milović kaže da se struja nakon deset godina mora plaćati – ali samo srpskom preduzeću:

“Da bismo imali uredno snadbijevanje električnom energijom mi je moramo plaćati. Prirodno je da ćemo plaćati EPS-u i Elektro Kosovu a nećemo KEK-u. I sigurno je da imamo podršku Ministarstva za Kosovo i Ministarstva energetike.”

Građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice kažu da nemaju ništa protiv da se struja nakon deset godina plaća.

“Kako ostali građani kažu i ja isto tako. Struja treba da se plaća samo Srbiji a ne KEK-u. Jer to je Srbija. Mi ćemo da plaćamo našima”, kaže Danilo Nikolić.

“Kako da ne, treba da se plaća. Srbiji. Jasno i kratko”, navodi Jovan Stanković.

Na sjeveru Kosova danas živi oko 70.000 građana, mahom Srba. U ostalim dijelovima Kosova južno od Ibra, Srbi od ljetos redovno plaćaju struju, na osnovu ugovora koji su potpisali sa KEK-om.

RSE