Predsjednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj smatra da više niko ne vjeruje u ideju o podjeli Kosova.

Haradinaj kaže da je to pokušaj da neko sa strane vodi igru na Kosovu, uz napomenu da međunarodna zajednica, čiji je cilj smirivanje stanja na Balkanu, to neće prihvatiti.

Haradinaj je o mogućnostima primjene strategije za sjever Kosova, kojoj se Srbi žestoko protive, rekao da je koren toga u prošlosti.

„Jedino ima dio regije, koji je Sjever, koji nekako ide nazad. Ako se gleda napred, Sjever se može rješiti i vjerujem da će do toga doći. Ne samo za Kosovsku vladu, već zbog ciljeva koji svi imamo, da postanemo članovi EU“, kaže Haradinaj.

Prema njegovim riječima, mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, bitno će uticati na nastavak evropskog puta Kosova.

Haradinaj navodi da je ta ocjena veoma bitna, mada se, kako je rekao, Prištini ne žuri.

Povodom pojedinih najava iz Srbije da bi se protiv njega moglo tražiti obnavljenje procesa u Hagu, Haradinaj kaže da to nije problem, pošto je sve što je radio bilo u okviru zakona.

„Međunarodni sud je ozbiljan, veoma je teško da se tu pogreši. Sudije imaju svoj stav, i mislim da je veoma artificijelan bio moj slučaj“, kaže Haradinaj.

Haradinaj je dodao da se zalaže da bi Albanci sa juga Srbije trebalo da učestvuju u institucijama Srbije, o čemu je razgovarao sa predstavnicima te manjine na jugu Srbije. On je uvjeren da će Nacionalni savjet Albanaca pomoći stvaranju boljih uslova života, uz napomenu da je uvijek dobro imati organizovani glas manjine.