Predsjednik Kosovo Fatmir Sjediu ocjenio je u subotu, tokom bilateralnih sastanaka sa liderima Albanije, Makedonije i Crne Gore kod Prizrena, da je zadovoljan međudržavnom saradnjom, saopšteno je iz  ureda predsjednika Kosova.

Na sastanku sa Georgijem Ivanovom, Sejdiu je kazao da su se Kosovo i Makedonija odredile za mir i saradnju te da ove dvije zemlje predstavljaju dobar primjer regionalne saradnje. Sejdiu je takođe rekao da su dobrodošla iskustva Makedonije Kosovu kada su u pitanju procesi integracija i vizne liberalizacije.

Predsjednik Sejdiu je takođe naglasio dosadašnju podršku i pomoć koju je Albanija pružila Kosovu. Predsjednici Kosova i Albanije su se složili oko razmjene iskustava u procesu integracije u euroaltanske institucije.

I tokom sastanka sa predsjednikom Crne Gore, Sejdiu se zahvalio podršci koju je ova zemlja pružala Kosovu.

Bolji ekonomski ambijent

U intervjuu za Televiziju Kosova Filip Vujanović je izjavio da je Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Albanija imaju potrebu da svojim građanima obezbjede bolju komunikaciju, bolji ekonomski ambijent, kao i da afirmišu regionalnu saradnju kojoj su ove četiri države posvećene.

“Crna Gora, Albanija, Makedonija i Kosovo nesumnjivo ovim skupom upućuju poruku međunarodnoj zajednici da žele da afirmišu regionalnu saradnju i da u tom cilju žele da pokažu da su posvećeni i sasvim konkretni razgovorima o takvoj saradnji.”

Predsjednici Albanije, Crne Gore i Makedonije odazvali su se pozivu predsjednika Kosova, Fatmira Sejdiua, za učešće na regionalnom samitu lidera regiona na Prevalcu kod Prizrena.

Glavne teme tokom jutarnjih bilateralnih susreta predsjednika četiri država bile su proširenje regionalne saradnje, ojačavanje međususedskih odnosa, a predsjednik Sejdiu je ponovio ideju o kreiranju 'mini šengena' kojim bi se građanima ovih država u regionu omogućilo slobodno kretanje.

Učesnici će u popodnevnim satima održati zajednički sastanak, nakon kog će se po prvi put obratiti prisutnim medijima.

Inače, na samit nisu bili pozvani predsjednici ostalih država na Balkanu, međutim, po riječima portparola predsjednika Kosova Xhavita Beqirija, to ne znači da se to neće desiti u budućnosti.

Na Kosovu se ovaj skup ocjenjuje veoma važnim. Vlada Kosova i poslanici smatraju da saziv ovog samita jasno pokazuje odlučnost Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore za regionalnu saradnju, te isto tako izražava njihovu spremnost za evroatlanske integracije.