Trodnevni samit lidera Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore počinje u petak hotelu Šar na Prevalcu, kod Prizrena. Iz kabineta predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua je saopšteno da će popodne u Prizren stići predsjednici Makedonije i Crne Gore Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kojima će se u subotu pridružiti i predsednik Albanije Bamir Topi.

Za subotu je, inače, predviđeno da se održe bilateralni sastanci četiri predsjednika, a zajednički sastanak poslije podne.

Kabinet predsjednika Sejdijua, domaćina skupa, najavio je da je sve spremno za samit i da su svi predsjednici potvrdili učešće. U predviđenim, kako bilateralnim, tako i multilateralnim sastancima, glavna tema će uglavnom biti regionalna saradnja.

Inače, ovaj samit predstavlja kontinuitet prvog i drugog samita lidera regiona koji su ranije bili održani u Albaniji i Makedoniji, istog takvog formata. Na ovogodišnjem samitu, kao i na prethodna dva takva skupa lidera, nisu bili pozvani predsednici ostalih država u regionu.

Xhavit Beqiri, glasnogovornik predsjednika Kosova je izjavio da, iako na ovom samitu prisustvuju samo predsjednici iz susjedstva, što ne znači da će tako biti i ubuduće.