I dok je vlada ocenila da je izveštaj realana prikaz stanja, kretanja i izazova sa kojima se suočava Kosovo, predstavnici opozicije ističu uznemirenja izveštajem i kritikuju Vladu Kosova zbog negativnih ocena koje su iznete za oblasti vladavine zakona, nedovoljne borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i lošeg stanja u javnim nabavkama.

Skupština Kosova priprema posebnu sednicu čije su pripreme započele raspravom u parlamentarnoj komisiji za evropske integracije.

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi izjavio je danas da najviše zakonodavno telo na Kosovu spremno da preuzme obaveze koje proizilaze iz izveštaja EK. On je istovremeno kazao da je od svih domaćih institucija parlament dobio najpozitivnije ocene.

«Mi smo ovde da bi smo preuzeoi odgovornosti za izazove koji su pred nama i spremni smo na to. Vi ste videli da je rad Parlamenta dobro ocenjen, ali ćemo mi nastojati da radimo još više. Saglasni smo da se održi parlamentarna rasprava u vezi sa izveštajem o progresu», rekao je Krasniqi. 

Pre rasprave na sednici Skupštine, Parlamentarna komisija za evropske integracije identifikuje izazove sa kojima treba da se suoče institucije kako bi se ostvarili kriterijumi zacrtani u izveštaju. 

Predsednica Komisije, poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Zylfije Hundozi kaže da su substancijalna pitanja angažovanje u borbi protiv negativnih pojava.

“Komisija za evropske integracije još jednom je sačinila plan delovanja i naš je prioritet borba protiv korupcije i za vladavinu zakona, odnosno principijelno ostvarivanje političkih kriterijuma», kaže Hundozi.

Sve ono što se u izveštaju o progresu naziva izazovima podpredsednik Komisije za evropske integracije Bujar Bukoshi, poslanika DSK vidi kao probleme. On zahteva da medjunarodne institucije pomognu institucijama Kosova, pošto je uspeh ili neuspeh Kosova, može smatrati zaslugom obeju strana.

«Mi smo veoma svesni za ono što se naziva izazovima i ja te izazove nazivam probleme za Kosovo. Ako otklonimo eufemizam imamo mnogo problema, ova zemlja ima probleme, ali bi bilo apsurdno da na Kosovu ima neuspeh», kaže Bukoshi. 

U izveštaju o napretku Evropske komisije se identifikuju dostignuća, zaostajanja i izazovi. Nezavisno od zaostajanja i izazova Brisel je ovog puta Kosovu ostavio mogućnost da se uključi u integrativne procese, uključujući i liberalizaciju viza, trgovinske sporazume sa zemljama članicama EU i razgovore u okviru procesa stabilizacije i asocijacije, ali pod uslovom da Kosovo prethodno ispuni standarde koji se traže od svake zemlje koja ima pretenzija za učlanjenje u EU.

RFE