Smrt profesora Abedina Ferovića iz Prištine, zatekla je sve Bošnjake Kosova ali i mnoge poznavaoce njegovog djela u regionu. Profesor Ferović je rođen u Mitrovici a živio je sa svojom porodicom u Prištini.

Osnovne studije, magisterij i doktorat iz pravnih nauka završio je na Beogradskom univerzitetu. Dugo godina je bio dekan Pravnog fakulteta u Prištini i rukovodilac postdiplomskih studija. Jedan je od utemeljivača Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, gdje je obnašao dekansku funkciju na Pravnom fakultetu. Objavio je više studija iz oblasti pravnih nauka. Kao svjetski priznat ekspert ustavnog prava, gostovao je na najprestižnijim univerzitetima i učestvovao na svim meritornijim kongresima iz ove oblasti.

Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru je profesoru Feroviću 2009. godine, dodijelio specijalnu plaketu za dopirnos razvoju univerziteta. Profesor Ferović je bio omiljen među studentima, profesorima i naučnim saradnicima.   

Povodom vijesti o preseljenju na Ahiret prof. dr. Abedina Ferovića, stigli su izrazi saučešća porodici Ferović od mnogih predstavnika visokoškolskih institucija, političkog i javnog života te civilnog sektora Bošnjaka Kosova, Sandžaka i regiona.

Predstavnici Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru izražavaju najdublje saučešće i dijele tugu i bol s porodicom, prijateljima, saradnicima i poštivaocima ovog bošnjačkog mislioca, borca za slobodu, čast, dostojanstvo i prava pojedinca.

„Svjesni da smo odlaskom prof. dr. Abedina Ferovića izgubili velikog eksperta, jednog od stubova i dokazanog prijatelja našeg Unverziteta, upućujemo Svevišnjem molbu da mu se smiluje, a da njegovoj porodici podari strpljenje”, za naš program izjavio je prof. dr. Mevlud Dudić, rektor Univerziteta u Novom Pazaru.

 Rahmetli Ferović, po riječima zvaničnika političkih predstavnika Bošnjaka, bio je posebno aktivan u posljeratnom periodu kada je uložio svoj veliki intelektulani kapacitet u izradi najviših pravnih akata Kosova.

„Bošnjaci Kosova su izgubili predanog intelektualca i mislioca koji je značajno uticao da Bošnjaci dobiju svoje mjesto u Ustavnom okviru Kosova a kasnije i Ustavu Republike Kosova”, kazao je Sadik Idrizi, jedan od čelnika Koalicije Vakat, koji je u ime ovog bošnjačkog subjekta porodici Ferović uputio najdublje izraze saučešća.

Bajram Ljatifi, član Centralne izborne komisije i član Ustavne komisije Kosova, izražavajući izraze najdubljeg poštovanja lika i dijela profesora Ferovića, ističe da je njegova smrt zatekla sve Bošnjake ali i sve Kosovare, naročito one sa kojima je sarađivao na polju ustavno-pravnih pitanja i političkog sistema.

„Rahmetli Ferović je iza sebe ostavio pozamašno djelo. Svoju visoku stručnošću pokazao je u poslijeratnom periodu kada je bio član UMNIK-ove komisije za donošenje ustavnog okvira Kosova, zatim UMNIK-ovog zajedničkog savjetodavnog vijeća i konsultant za pravna pitanja, dok od posebne važnosti je i njegov doprinos u izradi Ustava Republike Kosovo.

Sandžak i Bosna i Hercegovina, naročito Kosovo,  su u liku rahmetli Ferovića izgubili vrsnog eksperta i jednog od najvećih intelektualaca koji je dao nemjerljiv doprinos  u obrazovanju budućih narašaja, ali i utemeljenju i afirmaciji prava Bošnjaka i svih ostalih zajednica na Kosovu i šire”, kazao je Ljatifi.

Mustafa Balje