Turski predsjednik Abdulah Gul kaže da bi Kosovo trebalo uključiti u proces regionalne saradnje bez obzira na različite stavove o njegovom statusu.

"Bez obzira na naš stav o statusu Kosova, svi bi trebalo da Kosovo učinimo dijelom regionalne saradnje", rekao je Gül.

Turski predsjednik je rekao da je region Balkana nerazdvojivi deo Evrope i istakao rešenost Turske da "kruniše" vrijednosti koje djeli sa balkanskim zemaljama, članstvom u Evropskoj uniji.

"Uvjeren sam da će se naši putevi ukrstiti pod okriljem EU. Odlučni smo da idemo prema tom cilju", poručio je Gül liderima SEECP-a.

Turski predsjednik je podsjetio da je protekle godine bilo veoma mnogo susreta u regionu što, kako je kazao, snažno ističe orijentaciju ka evropskim i evroatlantskim institucijama.

"Mislim da je najveći korak ka tom cilju usvajanje u srpskom parlamentu deklaracije kojom je osuđena velika patnja koja se dogodila pre 15 godina u Srebrenici", istakao je Gül.

On je kazao da "nije lako prevazići traumu izazvanu ratom u bivšoj Jugoslaviji", ali da ohrabruje činjenica da nove generacije gledaju u budućnost s velikom nadom.

"Moramo dokazati da nas razlike čine bogatijim i da nas još više ujedinjuju. Moramo dokazati da iz lekcija iz prošlosti možemo da izvučemo prijateljstvo, solidarnost i saradnju, a ne sukob i neprijateljstvo", rekao je Gül.