Ministar vanjskih poslova Kosova Skender Hyseni izjavio je da će Srbija do kraja godine biti primorana da odluči hoće li evropsku perspektivu ili će nastaviti da se bori za ponovno uspostavljanje suvereniteta nad Kosovom.

"Srbija će biti primorana da odluči hoće li nastaviti evropski put ili želi da ostane talac iluzornih ambicija o povratku Kosova pod njen suverenitet. To će se znati nakon savjetodavnog mišljenja Međunaradnog suda pravde (MSP)", rekao je Hyseni u intervjuu za dnevnik "Koha Ditore".

On je još kazao da je na Evropskoj uniji (EU) da odluči da li će Srbiji dati kandidaturu za članstvo u EU bez razjašnjavanja pitanja Kosova.

"Slažem se sa ministrom (vanjskih poslova Francuske), Bernardom Kouchnerom koji je rekao da Srbija treba da se izjasni oko Kosova prije nego što dublje bude ušla u proces evropskih integracija", rekao je kosovski ministar.

Hyseni smatra da kosovske vlasti ne treba da zabrinjava napredak Srbije prema EU, već naprotiv njeno zaostajanje u integrativnim procesima prema EU, jer bi to značilo da Srbija, kako je kazao, ostaje talac destruktivnih stavova o Kosovu.

On je rekao da će nakon objavljivanja mišljenja MSP započeti proces priznanja nezavisnosti Kosova, period napretka u procesu evroposkih integracija Kosova i Srbije i da će se nakon toga održati razgovori o tehničkim pitanjima dvije države.

Kosovski ministar je rekao da će razgovori biti održani uz posredovanje SAD i Evropske unije.