Bolje biti okružen dobrim susjedima nego najčvršćim ogradama, no da bismo to postigli ponajprije moramo sami biti dobar susjed, poručio je na samitu predsjednika država i vlada zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Istanbulu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Istaknuo je da cijeli hrvatski državni vrh podupire puni suverenitet i cjelovitost susjedne Bosne i Hercegovine koju je posjetio i u prisutnosti predstavnika svih triju konstitutivnih naroda odao počast svim žrtvama rata 90-ih godina.

Uvodne riječi na samitu procesa koji su osnovale same države regije u cilju izgradnje povjerenja, održao je domaćin skupa, turski predsjednik Abdullah Gul.

U ime BiH, Haris Silajdžić je zahvalio Turskoj na inicijativi trojnih sastanaka Turska-BiH-Srbija, što je unaprijedilo odnose dviju susjednih zemalja,

Svi su čestitali Sloveniji, koju danas u Istanbulu predstavlja njezin predsjednik Danilo Tirk na ulasku u SEECP te pozdravili preporuku Europske komisije za ukidanjem viza državljanima BiH te Albanije.