Prema jednom od učesnika sastanka, predsjednik Srbije Boris Tadić nije bio nimalo nježan prema liderima političkih stranaka iz RS-a na sastanku održanom uoči završnog dijela (propalih) butmirskih pregovora.

Umjesto očekivane podrške radikalnim zahtjevima, referendumima, secesionizmu i ostalom, u čemu prednjači Dodik, Tadić je u, kako se saznaje, do sada najljućem obraćanju vođama prekodrinskih sunarodnjaka jasno poručio da je zadnji trenutak da shvate da žive u BiH i da su Srbi iz Bosne i Hercegovine.

Savjetovao im je da se okane priča o referendumima, i u smislu teritorijalnog otcjepljenja i kad se radi o ulasku u NATO, posebno naglašavajući da je i njihov interes da se BiH pridruži moćnom vojnom savezu.

Dalje je predsjednik Tadić napomenuo da će rukovodstvo Srbije pružiti Srbima u BiH svu podršku na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će poštovati sva rješenja koja strane u BiH dogovore. Ali, zaključio je Tadić, "Srbija ne može biti talac politike RS-a koja nije u duhu Dejtonskog sporazuma!"

Svi su, kako se saznaje, ovom pričom bili iznenađeni, a Milorad Dodik nikada nesretniji i deprimiraniji nije napustio srbijansku prijestolnicu.