Predsjednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiju i Hashim Thaçi, očekuju novu epohu u evroatlantskim integracijama na Kosovu poslije odluke Međunarodnog suda pravde.

Kosovski zvaničnici ne očekuju da će odluka suda dovesti do preispitivanja nezavisnosti Kosova.

"Ne prejudiciramo odluke ili mišljenja Međunarodnog suda pravde, ali su do sada, Kosovo i druge zemlje koje podržavaju nezavisnost dostojanstveno predstavile svoje argumente za", rekao je Sejdiju u Prištini po povratku iz Malavija.

Predsjednik Kosova je rekao da je dobio podršku Malavija - predsjedavajućeg Afričkoj uniji, u procesu lobiranja za nova priznavanja nezavisnosti Kosova.

Hashim Thaçi, koji se juče vratio iz Brisela, rekao je da je nezavisnost Kosova nepovratna i da pitanje nezavisnosti neće biti ponovo otvoreno.

"Želim da uvjerim građane da ni u kakvim okolnostima neće biti povratka unazad i neće biti otvaranja pitanja statusa, kao ni pitanja teritorijalnog integriteta Republike Kosova", rekao je Tači.

Thaçi je naveo da je u Briselu dobio podršku za nastavak procesa evroatlantskih integracija.

"Potpuno sam uvjeren da će EU poslije objavljivanja mišljenja suda biti jedinstvena oko budućnosti Kosova i integracija u NATO i EU", rekao je Thaçi.

Tokom posjete Briselu Thaçi se sastao s visokim predstavnicima EU, uključujući visoku predstavnicu za spoljne poslove Catherine Ashton i komesara za proširenje Stefana Filea, kao i s generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom.