Predsjednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković ocijenio je u intervjuu za beogradski dnevnik "Danas" od petka da bilo kakvo mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o neovisnosti Kosova ne može promijeniti realnost na Kosovu te izrazio sumnju u mogućnost novih pregovora o njegovu statusu.

"I bez mišljenja ICJ, Beograd i Priština moraju se dogovarati. Ne vjerujem da su mogući novi pregovori o statusu Kosova. Niti novi pregovori o statusu, niti bilo kakva inicijativa u UN, ne mogu promijeniti realnost. Po Ustavu Srbije, Kosovo je pokrajina u sklopu suverene države Srbije. Ni ta ustavna odredba nije u stanju promijeniti kosovsku realnost. Krivac za tu stvarnost je katastrofalna politika Slobodana Miloševića", smatra Drašković.

Po njegovoj ocjeni, nakon što ICJ objavi mišljenje o legalnosti kosovske neovisnosti, države koje su tu neovisnost priznale neće od toga odustati, niti će Srbija, u slučaju da mišljenje ICJ ne bude odgovaralo odredbama srbijanskog ustava, to mišljenje prihvatiti kao obvezujuće.

Beograd i Priština moraju se, kako je rekao, dogovarati i uspostaviti najbolje moguće odnose, a predstavnici srbijanske vlade trebaju razgovarati si predstavnicima vlade Kosova.

"Države koje priznaju neovisno Kosovo nazivat će to odnosima dviju susjednih država, a mi ćemo to tretirati kao odnose unutar Republike Srbije. Riječ je o krupnoj terminološkoj razlici, bez praktičnih konzekvenci. Mačka će loviti miševe, iako će ona za nekoga biti crna, a za nekog drugog bijela", istaknuo je Drašković čija je stranka u sastavu aktualne vladajuće koalicije u Srbiji.

Upitan je li u tom kontekstu potrebno mijenjati ustav, Drašković je sadašnje ustavne odredbe nazvao "okovom za budućnost Srbije", i to, kako je rekao, nevezano za kosovsko pitanje.

Ukazujući na to da mnoge ustavne odredbe treba promijeniti, on je kao primjer naveo to da ustav zabranjuje regionalizaciju, što je, kako je objasnio, uvjet za europske integracije i ravnomjeran razvoj države.