Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu proglasio je 2. novembar za dan žalosti zbog smrti 15 Albanaca, koji su se sredinom prošlog mjeseca utopili u Tisi.

Istražioci su do sada pronašli osam tijela Albanaca sa Kosova u Tisi, čija je identifikacija obavljena zahvaljujući razmjeni informacija policija Srbije i Eulexa. Eulex je naveo da su do sada tri tijela pronađena sa mađarske strane, a pet sa srpske strane rijeke Tise.

Austrijske vlasti saopštile su da su uhapsile jednog mladića za koga se vjeruje da je uspio da se spase prilikom potapanja čamca. On je četvrta preživjela osoba potapanja čamca sa emigrantima u noći između 15. i 16. oktobra. U čamcu je, prema izjavama preživjelog Agrona Rame, bilo 18 osoba. Rama je uspio da spase dvoje djece, ali ne i suprugu, a sudbina ostalih još nije razjašnjena.

Kosovska policija identifikovala je nekoliko osoba osumnjičenih da su učestvovale u trgovini ljudima i izdala nalog za njihovo privođenje.

Policiji se javila jedna osoba koja je imala važnu izjavu o svojoj ulozi u tom slučaju, navodeći da je osumnjičeni "policiji predao novac, koji su mu žrtve dale kao garanciju isplate za organizaciju njihovog krijumičarenja".

Dosadašnja istraga je pokazala da je "svaka porodica osumnjičenima trebalo da plati između 6.000 i 8.000 eura".