Na Vrbnici, graničnom prelazu između Kosova i Albanije ministri unutrašnjih poslova dveju zemalja Bajram Rexhepi i Lulzim Basha pprisustvovali su potpisivanju memoranduma razumjevanja o zajedničkoj kontroli vozila i putnika sa Kosova koji u naredna tri mjeseca putuju na albansko primorje.

 Rexhepi je nagalsio da je ovo još jedan korak poboljšanja prelaska granice.

“Zajedno ćemo patrolirati sa kolegama iz Albanije i to na cijeloj teritoriji. Ipak deonica od Morine do Dursa biće glavna naša dionica jer je i najfrekfentnija sa putnicima koji odlaze na odmor –kazao je minister Rexhepi pohvalivši atutoput kroz Albaniju kazavši da je evropskog standarda, ali da je i sam proverio da opasnosti vrebaju na nekoliko mjesta. Zato je neophodna veša kontrola od strane policije“.

“Mi znamo od prije da su Kosovari bili privilegovani od strane albanskih vlasti i nisu zaustavljani u saobraćaju osim ako nisu napravili veliki prekršaj. To je u neku ruku zloupotrebljavano od strane nekih naših građana. Zato ćemo sada sa zajedničkim patrolama preventivno djelovati na izbjegavanju incidenata i povećanju opšte sigurnosti na putu“.

I albanski ministar unutaršnjih poslaova Lulzim Basha je sigurnost saobraćaja istakao je kao glavnu poentu ovog sporazuma.
 
“U prvom redu da  se postigne najveći cilj a to je da ostvarimo što bolju kontrolu zajedno sa  kolegama iz kosovske policije na smanjenju brzine, a time doprinesemo većoj  sigurnosti na autoputu.  Naš je cilj da na taj način Kosovarima upriličimo što bolju i sigurniju dobrodošlicu“.

Nakon potpisivanja sporazuma prve patrole su krenule na svoj prvi radni zadatak.  

Sa završetkom školske godine put albanskog mora, najviše ka Dursu, naglo je povećan broj putnika, pogotovu što je ponovo pušten u saobraćaj tunnel Kalimaš. Da nije radova, na deonici od mosta Ahmeta Zogua prema Tirani, gdje se izvode radovi, do mora se objektivno može stići za nešto više od dva sata.
 
Ovaj autoput koriste i putnici koji putuju na crnogorsko primorje. Idu preko Skadra i direktno su u Ulcinj.