Ove godine, kako je objavljeno u Izvještaju Državne komisije za maturu, ukupna prolaznost srednjoškolskih maturanata je bila 64.3 posto. U nastavi na albanskom je 64.2, u nastavi na bosanskom 80.2, dok u nastavi na turskom jeziku 55.6 posto.

Prema izvještaju Državne komisije za maturu, prolaznost na testu iz mature je bila veća u odnosu na prošlu kalendarsku godinu. Ova komisija ističe da prolaznost bila 64.3 posto. U nastavi na albanskom je 64.2, u nastavi na bosanskom 80.2, dok u nastavi na turskom jeziku 55.6 posto.

Maturski test je u 29 opština i 105 centara polagalo 26.519 svršenih srednješkolskih učenika, dok zbog izvjesnih neregularnosti u nekim centrima u Gnjlanu, Dečanu i Podujevu, objavljeni rezultati obuhvataju 726 učenika manje.

Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži, ovogodišnju maturu ocjenjuje uspješnijom u odnosu na prošlogodišnju.

“Pokazani rezultati su odraz većeg angažmana svih obrazovnih struktura, počevši od MONT-a, škola, nastavnog osoblja, pa sve do samih maturanata”, ističe Baldži, napominjući da je štampanje brošure od strane MONT-a na jezicima svih zajednica značajno pomoglo maturantima u postizanju boljih rezultata u odnosu na prošlu godinu.

“Posebno bih se zahvalio i nastavnicima koji su bili znatno angažiraniji u obrazovnom procesu, što se svakako ogleda u postignutim rezultatima”, naglasio je Usmen Baldži, zamjenik ministra obrazovanja.

Mustafa Balje