Ministarstvo unutarnjih poslova Kosova, procijenilo je realnim izvještaj State Departamenta o trgovini ljudima, gdje se Kosovo smatra kao izvor, tranzitna i odredišna zemlja za žene i djecu koja su predmet trgovine ljudima, osobito prisilne prostitucije i prisiljavanja djece da prose.

Nacionalni koordinator protiv trgovine ljudima i zamjenik ministra unutarnjih poslova Fatmir Xhelili izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je kategorizacija zemlje i rang na drugo mjesto znači "uspjeh naših institucija", jer - po njegovim riječima - "procjene pokazuju da naše institucije u pokušaju da povećaju kapacitet u smislu prevencije, u smislu progona i zaštite žrtava trgovine ljudima obavljaju uspješno.

U ovoj kategoriji, prema Xheliliju, ulaze i neke zemlje Europske unije.

"Da bi uporedili i imali što jasniju sliku o kategorizaciji i nivou raspona, tu su Švicarska, Grčka, Mađarska, Litva, Estonija, Makedonija, Albanija i ostale zemlje regije".

"Imajući u vidu da organizirani kriminal u čijoj kategoriji ulazi i trgovina jeste kriminal ne samo na nacionalnom nivou, nego regionalnom, onda je normalno da rad kosovskih institucija i njihovo opredjeljenje za zajedničku borbu protiv trgovine ljudima daje što uspješnije rezultate", rekao je Xhelili.

Pitanje prvo i osnovno, prema Xheliliju je, da li je Kosovo izvor trgovine ljudima? je pitanje, kako je rekao, sve nas zabrinulo.

"Prema statističkim podacima kojima raspolažu naši državni organi, Kosovo nije izvor trgovine ljudima. Iz niti jedne zemlje EU, nismo službeno primili nijedan zahtjev za vraćanje  žrtve trgovine ljudima koji je identificiran kao državljanin naše države", nastavio je Xhelili.

"Može se reći da je naša zemlje tranzitna zemlja trgovine i linija toka trgovine ljudima prolazi i kroz našu zemlju, ali na sreću, izgradnjom i povećanjem kapaciteta i kvaliteta naše države bitno je uticalo da se broj žrtava trgovine ljudima smanjuje, kada govorim o podacima naših službi, potencirajući da ne govori o " podacima koje daju udruženja ili pojedinci ne bazirajući se na podatke državnih institucija".

Xhelili je govorio o  mjerama koje su poduzete i o broju dostignuđa na ovom polju, te je naglasio da institucionalna borbu protiv tih pojava se nastavlja.

"Cijenimo izvješće State Departamenta kao jednu realnu procjenu, osim početne eksplozivne rečenice za koju su se svi vezali jer možda nisu imali strpljenja pročitati izvještaj do kraja, koji nakon pažljivog čitanja, prikazuje uspjeh kosovskih institucija i ozbiljnost u pristupu ovom fenomenu", izjavio je između ostalog nacionalni koordinator protiv trgovine ljudima i zamjenik ministra unutarnjih poslova, Fatmir Xhelili.