Dvije godine od usvajanja Ustava Kosova, njegovo sprovođenje i dalje nailazi na prepreke, naročito u sjevernom dijelu Kosova gdje ga stanovništvo srpske zajednice ne priznaje.

Podpredsjednica komisije za izradu ustava Nekibe Kelmendi naglasila je potrebu za većim radom u pravcu prostiranja uticaja ustava i na sjeveru.

“Izazovi ovog ustava su da se on poštuje od svih, u svim djelovima Kosova obuhvatajući i sjever, i da ga se svi pridržavamo, da zakoni budu izrađeni u skladu sa ustavom i ostalo”, rekla je Kelmendi.

Međunarodna Civilna Kancelarija u saradnji sa Vladom Kosova izradila je strategiju za integraciju sjevera. Glasnogovornik ove kancelarije Andy McGuffie kaže da se treba pažljivo raditi na tome da se stanovništvo sjevera ubjedi da prihvati Ustav Kosova.

“Moramo biti pažljivi da ovo ne bude u negativnom smislu. Naravno da ima još puno toga da se uradi, neće biti lako ali cilj sprovođenja ustava za sve na Kosovu je jedan bolji život, i život koji vodi ka eventualnom učlanjenju u euroatlanske strukture”, rekao je McGuffie.

On još navodi da su kosovske institucije postigle progres u konsolidaciji državnih institucija, u decentralizaciji kao i u ostalim oblastima. Ali, po njemu, najveći izazov u budućnosti ostaje sprovođenje ustavnih odredbi koje se tiču prava zajednica.

“Naravno da postoji širok spektar stvari u ustavu koje se trebaju postići. Ovo je jedan kontinuiran projekat za Kosovo. Mi u MCK naglašavaćemo odredbe u vezi prava zajednica, jedan veliki deo koji postoji u zakonu, a koji se mora sprovesti i na terenu”, kaže McGuffie.

Predstavnica Srba sa Kosova Rada Trajković navodi da je Ustav Kosova napredan i dobar normativni akt, koji je blizu razvijenim zemljama u Evropi.

Međutim, glavni problem je taj što on nije ispoštovan, pre svega ni od onih koji su ga izglasali, a to su albanski poslanici. Što se tiče srpske zajednice na Kosovu, Trajkovićeva smatra da je potrebno da srpska zajednica doprinese u radu institucija kako bi se poboljšao život Srba. Međutim, ona navodi da ipak postoje pomaci za bolji života Srba na Kosovu.

“Ono čega smo svi svesni i što jeste realnost je to da veća sloboda kretanja na Kosovu, demilitarizacija ljudi, opredeljenje komšija i albanaca jeste da više Srbe ne vide kao problem za zajednički život – to jesu neka dostignuća koja su realnost i na kojima trebamo zajedno da radimo da bi se ti odnosi unapređivali”, kaže Trajkovićeva.

Ustav Kosova je usvojen 9. aprila, a stupio je na snagu 15. juna 2008. godine sa 41 osnovnim zakonom države koji proizilaze iz Ahtisarijevog paketa, harmonizovanim sa Međunarodnom civilnom kancelarijom u Prištini, koja nadgleda nezavisnost Kosova i implementaciju Ahtisarijevog paketa.

RSE