Međunarodna upravljačka grupa (MUG), koju čine diplomate iz 25 zemalja koje su priznale Kosovo, snažno je podržala proces decentralizacije na Kosovu.

 Delegati ove grupe u ponedjeljak su zajedno sa međunarodnim civilnim predstavnikom na Kosovu Pieterom Faithom i ministrom za lokalnu samoupravu Sadri Feratijem posjetili novoformiranu opštinu Gračanica, gdje ih je dočekao gradonačelnik Bojan Stojanović.

Ovom prilikom Međunarodna upravljačka grupa, koja nadgleda nezavisnost Kosova, izrazila je posvećenost uspjehu opštini Gračanica i podržala dalji proces decentralizacije, rekao je Pieter Faith nakon sastanka grupe sa zvaničnicima opštine Gračanica.

On je takođe dodao da se ubuduće treba završiti proces decetralizacije i prenos kompetencija na nove opštine, gde srpska zajednica čini većinsko stanovništvo. Faith se takođe nada dobroj izlaznosti Srba na lokalne izbore u opštini Partesh, zakazanim za kraj juna, te poručuje:

“Uspjeh decentralizacije južno od Ibra će pokazati građanima sjevera Kosova važne prednosti za srpsku zajednicu kada su u pitanju prava, osnaživanje i kvalitet usluga koje će obiti od strane opštine. Nadamo se da će se građani na severu zainteresovati o praktičnim prednostima koje su pred njima.”

Decentralizacija je moguća

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović ocjenio je posjetu predstavnika MUG-a veoma značajnom.

“Danas je svijet u Gračanici. Danas je Europa u Gračanici. Pričali smo i razmatrali šansu i izazov. Šta je to što smo od šanse uspjeli da materijalizujemo što će direktno donjeti boljitak građanima i šta su izazovi sa kojima još uvek trebamo da se suočavamo”, rekao je Stojanović.

Ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati izjavio je da je od MUG-a zatražio podršku za implementaciju decentralizacije i u ostalim dijelovima Kosova.

“Sa aktiviranjem svih potencijala koje imamo kao centralna institucija, vjerujem da je decentralzacija moguća i da je ona u interesu građana. Ako su građani stvorili optimizam i vjeru da mogu da žive zajedno, vjerujemo da je to moguće i u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.”

U popodnevnim satima premijer i predsjednik Kosova organizovali su svečani ručak za predstavnike MUG-a u Grmiji, u Prištini.

RSE