Želi li da mu bude oprošteno za napad na flotilu koja je nosila humanitarnu pomoć za Gazu, Izrael mora popraviti stvari, između ostalog, time što će se izviniti za napad i osigurati neku vrstu nadoknade, izjavio je turski predsjednik Abdullah Gul u intervjuu za francuski dnevnik Le Monde.

On je rekao da je napad 31. maja u kome je ubijeno devet propalestinskih aktivista turske nacionalnosti zločin i da više liči na djelo Al-Qaide nego jedne suverene države, prenio je Reuters u petak.

"Čini mi se nemogućim da se oprosti ili zaboravi, osim ako nema nekih inicijativa koje bi mogle promijeniti stanje", dodao je Gul u intervjuu.

Turski predsjednik je rekao kako želi da se otvori nezavisna istraga, kao i razgovori o ukidanju izraelske blokade Gaze koja je počela 2007. godine.

Ukoliko Izrael ništa ne poduzme u tom smjeru, Turska bi čak mogla odlučiti da prekine diplomatske odnose s tom zemljom, istaknuo je Gul.

Britanska agencija podsjeća da je Izrael odbacio zahtjev UN-a za međunarodnu istragu o napadu na flotilu za Gazu, a da je prihvatio prijedlog SAD-a da istragu vodi Tel Aviv, uz sudjelovanje sa učešćem posmatrača iz drugih zemalja.

Turska je nakon incidenta povukla svog ambasadora iz Izraela, otkazala zajedničke vojne vježbe i najavila da će trgovinski i vojni ugovori vrijedni više milijardi dolara biti svedeni na minimum.