Predsjednik Savjeta za nacionalnu bezbjednost Kosova, premijer Hashim Thaçi, ocjenio je bezbjednosnu situaciju na Kosovu kao mirnu i stabilnu.

Thaçi smatra da su "incidenti koji su se posljednjih dana događali izolovani slučajevi bez uticaja na bezbjednosnu situaciju".

Thaçi je rekao da je bezbjednosna situacija mirna uprkos incidentima među kojima su, kako je naveo, incident u Istoku sa srpskim povratnicima, napad ručnim bombama u Zubinom Potoku, dizanje u vazduh antena legalnih operatera mobilne telelfonije i pretnje Kforu.

"Ti su incidenti ocjenjeni kao izolovani i bez uticaja na remećenje bezbjednosne situacije u zemlje", navodi se se u saopštenju sa sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost Kosova.

Takođe je ocjenjeno da je "akt organizovanja i održavanja nezakonitih izbora od strane Vlade Srbije na sjeveru Kosova nastavak instrumentalizacije Srba građana Kosova i pokušaj destabilizacije bezbednosne situacije na Kosovu".

"Slabo učešće Srba građana Kosova na ovim izborima dobar je pokazatelj o njihovoj spremnosti da se integrišu u institucije Kosova", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je kosovski premijer čestitao policiji Kosova uspješno ostvarivanje zadataka tokom posljednjih protesta u Mitrovici, kada je spriječen mogući međuetnički sukob.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Kosova dao je podršku Vladi Kosova da nastavi beskompromisnu borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i da bude otvorena za saradnju sa međunarodnim institucijama u ostvarivanju ovih zadataka.

Savjet je razmatrao i predlog Stategije bezbjednosti Kosova i godišnju platformu i prioritete Kosovske obaveštajne agencije, koji će se razmatrati i usvojiti na sjednici Vlade, zaključuje se u saopštenju.