Limaj je preko šefa nabavne službe gnjilanske građevinske firme "Inter Kosova" tražio da mu njen vlasnik Mehmet Shkodra, plati od 10 do 13 procenata od ukupnog iznosa obećanog tendera,  piše danas dnevnik "Koha ditore".

Krivična dijela za koja se ministar transporta i telekomunikacija Fatmir Limaj i njegov saradnik Nexhat Krasniqi terete se navode u dokumentu tužioca Eulexa Eduarda Guerrofa, sačinjen istragom koju Eulex vodi u vezi rada Ministarstva transoprta i telekomunikacija Kosova.

Eulex se u istrazi pozvao na izjave, u međuvremenu preminulog, vlasnika građevinske firme iz Gnjilana, Mehmeta Shkodre, od kojeg je Limaj tražio procenat po dobijanju tendera.

Shkodra nije obećao da će da plati taj iznos i zbog toga njegova kompanija nikada nije mogla da pobjedi ni na jednom tenderu.

Shkodra je u iskazu kazao i da je imao osam susreta i telefonskih razgovora lično sa ministrom Limajem.

U nalogu za pretres u opštini Gnjilane koji je izdao Okružni sud u Prištini se navode detalji razloga za pretres, a istovremeno se potvrđuje da je glavni svedok Eulexa u "slučaju Limaj" preminuo.

Dokument je objavila opština Gnjilane. U nalogu je navedeno da je Shkodra, vlasnik kompanije "Inter Kosova", koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći van Kosova, svjedočio Eulexu maja 2009 godine.

Prema tom svjedočenju Shkodra je poznavao ministra Limaja od koga je dobio obećanje da će pobjediti na tenderu bez tenderske procedure.

"Mehmet Shodra je bio vlasnik građevinskog preduzeća koje je učestvovalo na 176 tenderskih procedura koje je objavilo MTPT. On nikada nije uspjeo da pobjedi ni na jednom tenderu uprkos činjenici da su njegove ponude bile povoljnije od ostalih", navedeno je u nalogu koji je izdao krivični sudija Eulexa Ferdinando Buatier de Mongeot.