Portaprol misije Eulexa u Prištini, Kristina Herods, nije za naš radio htjela da komentriše pisanje štampe na Kosovu da će neki od visokih funkcionera tri najače partije u zemlji uskoro biti uhapšeni.

Kako su proteklog vikenda objavili prištinski mediji, pozivajući se na izvore u Eulexu, istražitelji međunarodne misije ne istražuju slučajeve korupcije samo u akulenoj vladi već u svim kabinetima od 2000.

Prema tim navodim na udaru će se naći Demokrstka partija premijera Hashima Thaçija, Demokratski savez predsjednika Fatmira Sejdijua, kao i Alijansa za budućnost Kosova bivšeg premijera Ramusha Haradinaja.
 
“Mi ne komentrašemo istrage ni šta bi se ili ne moglo dešavati u budućnosti. Eulexova policija i tužioci, rade zajedno sa kosovskim kolegama nastavljajući da istražuju korupciju i organizovani kriminal, i kada sakupimo dovoljno dokaza proslijedićemo ih sudu,” rekla je Herods.

Na pitanje naše novinarke imaju li sada dovoljno dokaza, ona je odgovorila:

“Kako sam rekla, Eulex policija, tužioci i istražitelji rade svoj posao i mi ne komentarišemo dokaze van suda. Ne želimo da to radimo preko medija. Sudnica je mjesto na kojem se razmatraju dokazi.”

Mediji objavljuju da će zvaničnici LDK, PDK i Alijanse morati da daju odgovore Eelexu ali i objašnjenja kosovskoj javnosti zbog raznih zloupotreba još od 2000.

Za sada je Demokratska partija najzabrinutija, jer su, osim već poznatog slučaja ministra saobraćaja Fatmira Limaja, nekolicina njenih zvaničnika, uključujući i dva ministra, navodno pod istragom.

Eulex istražuje i nekoliko ranijih i sadašnjih ministara iz Demokratskog saveza kao i neke lokalne zavničnike, prema pisanju medija.

U medijima nije navedeno ni jedno od imena zvaničnika koji su pod istragom, ali prema nezvaničnim izvorima više od stotinu visokih zvaničnika su pod istragom, zajedno sa članovima familija kao i vlasnicima nekih medija na Kosovu.