Češka policija uspjela je zaustaviti kanal krijumčarenja heroina s Kosova ka Skandinaviji, kada je u maju mjesecu uhapsila jednog Albanca, jednog Poljaka i jednog Čeha, koji su organizirali prijevoz od oko 10 kg te vrste droge za Švedsku, obznanio je danas češki Nacionalni centar za borbu protiv narkotika.

U akciji pod nazivom "Pec", češki detektivi zajednos a kolegama iz Švedske su pratili ovu grupu nekoliko jeseci zaredom, nakon što je švedska policija pružila informacije o krijumčarenju ove količine preko određenog kurira, koji je uhapšen u Malmeu.

Glavni organizator krijumčarenja, prema češkoj policiji, bio je muškarac, Albana, koji nije nepoznato ime u sferi ovog nelegalnog poslovanja - jer, prema informacijama koje ima češka policija u prošlosti je organizirao prijevoz droge s Kosova u zapadnu Europu, ponajprije u Italiji, Švicarskoj i Španiji.

Čak i njegov poljski kolega, prema navodima češke policije, je bivao osuđen nekoliko puta za posao u Italiji, dok je uhapšeni Čeh služio kao kurir koji je trebao osigurati prolaz droge za skandinavske zemlje.

Tri zatvorenika se za sada nalaze u zatvoru, i čekaju kazne od 10 do 15 godina zatvora.