Tri najjače partije na Kosovu suočiće se sa hapšenjima njihovih visokih zvaničnika, piše dnevnik "Exspress".

Izvori "Expressa" su naveli da Eulex ne vodi istragu samo oko osumnjičenih slučajeva korupcije u vladi premijera Hashima Thaçija, već oko svih osumnjičenih za zloupotrebe vlasti od 2000. godine.

"Demokratska Partija Kosova Hashima Thaçija, Demokratski Savez Kosova predsednika Fatmira Sejdiua i Alijansa za Budućnost Kosova bivšeg premijera Ramusha Haradinaja će se naći u 'istim vodama'", piše list.

"Te partije će morati da Eulexu, ali i javnom mnenju Kosova daju objašnjenja oko zloupotreba od strane njihovih predstavnika od 2000. godine", dodaje "Express".

Što se tiče Demokratske Partije, izvori "Expressa" su naveli da se osim Ministarstva transporta i samog ministra Fatmira Limaja istražuju još dva ministarstva i neke od opština koje vodi ta partija.

U Demokratskom Savezu, Eulex istražuje neke ministre i ministarstva koje trenutno vodi ta partija kao i neke predsednike opština koji dolaze iz redova te partije, piše list.

U Alijansi za budućnost Kosova, koja je trenutno u opoziciji ali koja je ranije bila na vlasti, vodi se istraga protiv tri aktuelna visoka zvaničnika partije i jednog koji nije više "veoma aktivan u partiji", piše list.

Dnevnik nije dao imena, ali su izvori rekli da se radi o više od 100 slučajeva koje Eulex smatra "zbiljnim predmetima".

Izvori su dodali da u tim slučajevima nisu uključeni samo zvaničnici ili bivši zvaničnici već i neki članovi njihovih porodica kao i neki vlasnici raznih medija na Kosovu.

Juče je i sam premijer  Hashim Thaçi pomenuo 111 slučajeva od 2000. godine, u kojima se sumnja na korupciju.