SAD podržavaju pregovore Srbije i Kosova o praktičnim pitanjima, ali ne i o statusu jer je to pitanje završena priča, kaže američka ambasadorka u Srbiji Mary Warlick.

U intervjuu za nedeljnik "Economist", Warlickova je rekla da je cilj SAD da pomognu u rješavanju praktičnih pitanja na Kosovu.

"Zalažemo se, zajedno sa kolegama iz EU i zvaničnicima iz Prištine, da se riješe pitanja poput snabdjevanja strujom svih žitelja Kosova, telefonije, carine, pravosuđa, odnosno da se unapredi kvalitet života ljudi“, kaže ona.

"Podržavamo i ohrabrujemo saradnju i dijalog Beograda i Prištine po tim pitanjima. Ipak, kad je riječ o obnavljanju pregovora o statusu, Kosovo je nezavisno i mislim da se tu ništa ne može promeniti", dodala je Vorlikova.

Vorlikova ne očekuje ni da će ocjena Međunarodnog suda pravde uticati na status Kosova.

"Međunarodni sud pravde odlučuje konkretno o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova, a ne o priznavanjima nezavisnosti od strane pojedinačnih država. Iz pozicije SAD, pitanje teritorijalne nezavisnosti Kosova je rješeno. Mi podržavamo dijalog Srbije i Kosova, ali o nekim praktičnim pitanjima koja su i dalje otvorena", rekla je ona.