U Sarajevu je jutros počeo ministarski sastanak Evropska unija-Zapadni Balkan, koji se održava na inicijativu Kraljevine Španije, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom.

Na sastanak je stiglo 48 političkih delegacija. Okupili su se ministri vanjskih poslova država članica EU, visoki dužnosnici EU, SAD-a, Ruske Federacije, Turske, te međunarodnih organizacija.

Na konferenciju su stigli visoki dužnosnici EU Catherine Ashton i Stefan Fuele, te ministri vanjskih poslova Italije Franco Frattini i Španije Miguel Angel Moratinos.

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt potvrdio je novinarima pred početak sastanka da je glavni cilj skupa reafirmacija posvećenosti Evropske unije evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana.

Kraljevina Španija, kao inicijator ideje, želi organizacijom ovog skupa u Sarajevu da ukaže na važnost koju EU pridaje regionu zapadnog Balkana.

Sastanak EU - Zapadni Balkan je prilika da se razgovara o napretku koji je svaka od zemalja regiona napravila u procesu približavanja EU, kao i o strukturalnim, političkim i ekonomskim reformama, koje su u svakoj od zemalja u toku.

Na kraju konferencije predviđeno je usvajanje deklaracije.

Sastanak se održava, uz velike mjere sigurnosti, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH bez prisustva novinara,a pres-konferencija je najavljena u 13.00 sati.