Sarajevo će ugostiti susret na ministarskom nivou EU- Zapadni Balkan na kojem se planira potvrditi europska perspektiva Zapadnoga Balkana. Prema najavama, na konferenciji će sudjelovati ministri vanjskih poslova zemalja članica EU i država Zapadnoga Balkana te predstavnici Rusije, SAD-a, Turske i Vijeća Europe te NATO-a.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je objavilo da je 48 delegacija najavilo dolazak na konferenciju na kojoj će biti 29 ministara i generalnih sekretara institucija i organizacija u EU. Organizatorima je uspjelo  pridobiti i predstavnike Kosova i Srbije da dođu na konferenciju što se smatra iznimnim uspjehom.

Glavni cilj ministarske konferencije je ponovo potvrditi sklonost EU europskoj perspektivi država Zapadnoga Balkana u novom okviru Lisabonskog sporazuma. Prema riječima visoke vanjske predstavnice EU, Catherine Ashton, integracija Zapadnoga Balkana  u europsku obitelj ostaje jedan od posljednjih izazova u izgradnji demokratske i ujedinjene Europe, a države regije lako će ući u EU kad ispune sve tražene reforme.