Nakon napada izraelske vojske na turski humanitarni konvoj koji je razbjesnio i ogorčio čitav svijet, uslijedila je i reakcija iz Amerike na incident. Administracija američkog predsjednika Baracka Obame, tradicionalni izraelski zaštitnik, nije osudila izraelski napad koji je ugrozio napore oko izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Amerika je tek izrazila žaljenje zbog žrtava te pozvala na, kako je istaknula državna tajnica Hillary Clinton, brzu, nepristranu i transparentnu istragu tog incidenta. Obama je nakon događaja izrazio sućut turskom premijeru Tayyipu Erdoganu.

Podsjetimo, izraelski napad na konvoj jučer je oštro osudilo 27 zemalja članica Europske unije, upozoravajući na realnu opasnost od daljnje eskalacije sukoba na tom području. "Europska unija pozvala je obje strane i sve sudionike da spriječe eskalaciju napetosti" navodi se u priopćenju koje je objavio ured visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas lokalnim je medijima izjavio da je "izraelski napad na konvoj masakr“, a incident je rezultirao valom protestnih okupljanja, mahom ispred izraelskih veleposlanstava širom svijeta.