Tužitelji misije EU za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, su se "pretrpali" sa sumnjivim slučajevima za korupciju.

Tužitelji ove misiju, pored istrage slučaja Limaj, prema izvještaju dnevnog  lista  Koha Ditore, istražuju još  šest slučajeva organiziranog kriminala, gdje su uključeni i visoki zvaničnici, dok broj slučajeva korupcije na nižim nivoima je čak i veći.

Broj slučajeva o kojima se sumnja za korupciju na svim nivoima, uključujući i lokalni, koje je istraživala misija, prelazi 100.

Tužitelji EULEX-a Okružnog Tužiteljstva istražuju oko 60 slučajeva korupcije, dok su oni na drugim nivoima više od 40, izvještava ovaj list.

Osim toga, Misija radi na nacrtu rasporeda praznika za osoblje, kako bi se osiguralo da tempo rada misije neće pasti i tokom  ljeta.

"Većina ljudi vole ljetni odmor, ali smo uvjereni da tempo rada misije neće pasti", rekla je glasnogovornica EULEX-a Christina Herod.

Zvaničnici ove misije potvrdili su da još uvijek razmatraju dokaze o slučaju Ljimaj, i misija se priprema za podizanje  optužnice. Osim  ministra Fatmira Limaja i šefa  nabave u  MTT, Nexhata Krasniqia, EULEX sada već ima i trećeg osumnjičenog  također važnog u ovom slučaju.

Zvaničnici EULEX- misije nisu htjeli otkriti njegovo ime, ali su priznali da je visoki zvaničnik u Vladi.